Náš příběh
Jak to vše začalo?
Jmenuji se Honza, je mi 23 let a jsem zakladatelem Čočkýny. Od malička jsem měl rád sporty, dobrodružství a chutné jídlo. Proto když kamarádka přišla s tímto nápadem ke konci roku 2021, tak jsem se pro něj také tak nadchnul.
Celý projekt vznikl na České zemědělské univerzitě v rámci studia Team Academy Prague. Inspirovali jsme se v zahraničí a chtěli vytvořit vlastní produkt. Začali jsme experimentovat, nejdříve doma, poté ve školní kuchyňce. Produkt jsme vyráběli po večerech, často bez úspěchu. Když se ale zadařilo, nabízeli jsem ho kamarádům, rodině a známým. Bohužel jsme produkt nedokázali konzistentě vyrobit a projekt se tak rozhodli ukončit.
Nový začátek
V květnu 2022 na konci druhého ročníku jsem se rozhodl s vysokou školou rozloučit a vrátit se do Plzně. A jelikož jsem neměl plán co dělat dál a Čočkýna mi byla pořád blízká, rozhodl jsem se ji dát druhou šanci. Odkoupil jsem fritézu, vyklidil sklepní koupelnu a začal testovat. Různé luštěniny, různé způsoby přípravy, tak dlouho až se podařilo postup konečně rozlousknout.
První prodeje
V květnu 2023 jsem skončil s polovičním úvazkem a rozhodl se jít do firmy naplno. Začal jsem číst českou i evropskou legislativou spojenou s uvedením potravin na trh. Udělal první grafiku balení, začal řešit velikosti, dávkování, složení. Následovalo přihlášení na všech úřadech, počítání nákladů, ceny, tvoření nabídky, vedení účetnictví...
No prostě všechno co s podnikáním souvisí.
Na víkendy jsem si pronajal jinak přes týden obsazenou kuchyň kavana.eu, kde mi výborná kuchařka, paní Kolaříková, umožnila čočku vyrábět. Díky tomu jsem mohl začít konečně prodávat naši první příchuť - mořskou sůl.
Vlastní výroba
Brzo jsem zjistil, že jeden produkt nestačí. Začal jsem tedy zkoušet nové příchutě a vybral další dvě - česnek a chilli.
Pomalu se první prodeje začali kupit a já se rozhodl, že budu potřebovat jít do vlastního.
Pronajal jsem si prostory bývalé pizzerie. Začal je upravovat, vybavovat a rekolaudovat.
To jsem ještě netušil, kolik úprav a nákladů bude s novou legislativou spojeno. Nerezová digestoř, nerez. stoly a skříňky, umyvadla. Vybourat dveře, zárubně nahradit protipožárními, koupit protipožární dveře, vydlaždičkovat zastavěné dveře, do sklepa dát všude protipožární ucpávky, pořídit speciální hasičáky, lékárničku, nerez. vanu na náčiní. Hygiena, hasiči, stavební povolení, projekt, SZPI...
Vše se nakonec úspěšně povedlo a na konci prosince 2023 jsem měl zkolaudováno.
S kůží na trh
Od ledna 2024 jsem tak mohl začít nabízet “ve velkém”. Produkt jsem začal nabízet a prodávat do farmářských, veganských a bezobalových obchůdků po celé republice. Díky Honzovi z janovapec.cz jsme měli možnost se dostat také na rohlik.cz. Prodejní místa a stejně tak tým se začal rozšiřovat. Balíčky jsme začali nabízet také na farmářských trzích. Nejdříve v Plzni a poté i v Praze.
V druhé polovině roku jsme přidali nové sladké varianty. A začali distribuovat také do různých vinoték a fitness po celé ČR. Na závěr roku jsme připravili také vánoční dárkové boxy.
Vize
Zatím stále stojíme na začátku. Čočkýnu chceme však postupně zkvalitňovat a rozšiřovat, tak aby se mohla stát každodenním parťákem do pohody i nepohody. Ať už máte hektický den v práci a nestíháte se najíst, jdete s dětmi na celodenní výlet a potřebujete doplnit energii, nebo se s kamarády chystáte na vodu, kolo či jakékoliv dobrodružství.
Chceme udělat snack, který můžete mít vždy při ruce.